Vraag en antwoord
Hieronder vind je het antwoord terug op enkele veelgestelde vragen. Aangezien elk project uniek is, zijn onze antwoorden met enige nuance te interpreteren. Er gaat immers niets boven de helderheid van een persoonlijk gesprek!
In welke regio is Greenarchitects actief?
Onze privatieve tuinprojecten situeren zich hoofdzakelijk in en rondom Oost-Vlaanderen. Grotere openbare projecten situeren zich veelal in steden zoals Gent, Aalst, Eeklo, maar ook Antwerpen, Kortrijk of Brugge en aangrenzende gebieden zijn ons niet vreemd.
Vragen jullie de nodige bouwvergunningen aan?
We streven ernaar om het hele proces van ontwerp tot oplevering zo eenvoudig mogelijk te maken voor onze klanten, inclusief het aanvragen van bouwvergunningen indien nodig. We werken samen met experts om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels verloopt.
Kunnen wij als klant met onze eigen aannemer werken?
Hoewel Greenarchitects volledig onafhankelijk werkt, hebben we uiteraard ons eigen netwerk aan aannemers opgebouwd waarvan we zeker zijn dat ze een uitvoeringsniveau hanteren die de hoge afwerkingsgraad van onze projecten aankunnen. Wil je graag met je eigen aannemer werken, dan zal deze door ons vooraf beoordeeld worden op zijn kunnen. De kwaliteit van ons ontwerp dient immers in lijn te liggen met de kwaliteit van afwerking. Dit vermijdt vervelende discussies achteraf.
Kunnen we ook voor tuininrichting bij Greenarchitects terecht?
Zoals je al kon lezen in ons DNA, streven wij naar totaalprojecten. Dat wil ook zeggen: totale ontzorging en inrichting voor wie dat wenst. We hebben een kwalitatieve selectie aan partners opgebouwd met wie wij graag samenwerken inzake tuininrichting. Denk aan meubilair, ornamenten, kunst, vuurkorven, barbecues, poolhouses, afwerkings- en bestratingsmateriaal, potten, verlichting, enz.
Kan een strakke, moderne en functionele tuin ook biodivers zijn?
Zeker! Alles valt of staat met de plantenkeuze, en met het architecturale lijnenspel dat werd uitgewerkt in je tuinontwerp. We houden van esthetische finesse, van duurzame materiaalkeuzes én van het eigen karakter van natuurlijke elementen. Wie op zoek is naar een strakke gazonspiegel met geschoren buxushagen verwijzen we graag door naar een andere tuinarchitect.
Een biodiverse natuurtuin, vraagt dat niet heel veel onderhoud?
Elk tuinplan wordt ontworpen met het uiteindelijke doel voor ogen. Dat wil zeggen dat je de eerste jaren soms wat zal moeten wieden om opdringerige maar ongewenste kruidachtigen in toom te houden, totdat de gewenste planten hun plek voldoende hebben ingenomen in de tuin. In een natuurtuin worden lijnen uitgezet, maar kan het ook voorkomen dat je sommige van je planten het jaar erop ook elders in je tuin aantreft. Ze gaan zelf op zoek naar hun favoriete plekje en dat hoort bij een biodiverse aanpak waarbij je de natuur stuurt, maar haar ook haar gang laat gaan.
Wat is het verschil tussen een biozwemvijver en een standaard zwembad?
Een biozwemvijver is een waar genot voor je huid doordat het zwemwater niet is belast met irriterende chemische additieven zoals bijvoorbeeld chloor.
Een tuin laten ontwerpen en aanleggen, hoeveel kost dat?
Hoeveel jouw tuinproject zal kosten, kunnen we uiteraard niet vooraf voorspellen. Hiervoor dienen we inzicht te hebben in de grootte van het project, in jouw persoonlijke wensen qua afwerking, planten, architecturale elementen, bijgebouwen, waterpartijen, keermuren, enz. Voor elk tuinproject wordt een vaste voorontwerpprijs gehanteerd, waarna een gedetailleerde meetstaat wordt uitgewerkt in functie van het finale ontwerpplan. Hou er rekening mee dat Greenarchitects enkel totaalprojecten aanvaardt, dit wil zeggen: van voorontwerp tot en met uitvoering en nazorg. Enkel zo garanderen wij een resultaat waar jouw hart oprecht blij van wordt.
Welk type tuinen ontwerpt Greenarchitects?
Onze voorliefde gaat uit naar natuurlijke landschapstuinen waarin strakke architecturale elementen, water en doordachte techniciteit vervat zijn. Maar uiteraard is elk type tuin voor ons haalbaar, denk maar aan stadstuinen, strakke en moderne tuinen, voedselbossen, eetbare tuinen, bloemenweides, landelijke of Engelse tuinen, romantische tuinen, waterrijke tuinen, natuurtuinen, semi-wilde tuinen, kunstzinnige tuinen, permacultuurtuinen, ecologische tuinen, inheemse tuinen, formele/informele tuinen, vlinder- en bijentuinen, vogeltuinen, Mediterrane tuinen, rotstuinen, bostuinen, Japanse tuinen, enz. Onze tuinontwerpen zijn steeds afgestemd op de persoonlijke behoeften van de bewoners en vertrekken vanuit de architectuur van het huis waarmee de tuin is verbonden. Van een mooie architectuur wordt ons designerhart extra blij.
Ik zoek een tuinarchitect die me enkel een ontwerpplan en bijhorend beplantingsplan uitwerkt. Kan dit?
Neen. Greenarchitects draagt kwaliteit hoog in het vaandel. Een doordacht ontwerp valt of staat met de afwerkingsgraad van degene die het uitvoert. Daarom focussen wij enkel op klanten die de waarde inzien van een totaalproject, en die ons het volledige vertrouwen schenken vanaf het ontwerp tot en met de oplevering en nazorg. Een totaalproject hoeft echter niet allemaal in één keer te verlopen, maar kan ook een gefaseerd proces zijn indien dat de klant beter schikt.
Ik heb geen groene vingers. Is een natuurlijke tuin dan wel een goede keuze?
Ongeacht of je nu voor een strak of eerder wild tuinontwerp kiest: een tuin is een levend element en zal je verlokken om af en toe zelf tussen haar bloemen en planten te gaan wroeten en hier en daar een tak weg te knippen. Is je privétijd echter te schaars en je tuin te groot, dan kan een privé-tuinier een goede oplossing zijn. Zo ben je zeker dat je tuin op zijn mooist blijft, zodat jij er optimaal van kan genieten. Bovenal is het van belang dat je een tuin laat ontwerpen op maat van jouw leefstijl en behoeften. Uiteindelijk wil je kunnen thuiskomen in je huis én in de buitenplek die haar omringt.