kijktuin DT

realisaties
Modern
kijktuin DT - Denderhoutem
Architectuur: 
Plaats: 
Denderhoutem
Grootte: 
1400
Ontwikkeling: 
zomer 2008
Uitvoering: 
voorjaar 2009
Materialen: 

Oprit in platines Kandla Gres, polybetontegels gecombineerd met eccogravel aan de voordeur, houten terras in de binnentuin

 

Deze minimalistische tuin omvat vier delen. Het vroegere pand is heel doordacht gerenoveerd. De zichten, de ruimtes, de materialen zijn perfect op elkaar afgestemd. Aan de voortuin zijn 2 parkeerplaatsen voorzien, heel strak en symmetrisch. We hebben geopteerd voor een degelijk en onderhoudsvriendelijk materiaal nl. platines in Kandla Grez. Omdat de inkom van de woning naast de woning ligt en deze vanaf de oprit niet zichtbaar is hebben we een verdiepte goot gecreëerd dat de richting aangeeft naar de inkom. De Voortuin is sober en strak. In de linker voorgevel zitten enkele lange smalle kijkgaten wat een mooi ritme geeft. Rechts van de woning hebben we dit ritme herhaalt met hoge haagblokken. Voor de haagblokken en voor de trap naar de inkom zijn hoge grassen aangeplant. Een grote groep lagere grassen zorgt voor een constante verandering in de voortuin. Enkele paarsbloeiende Magnolia’s zorgen voor kleur in het voorjaar. Achter een grote betonen muur, links van de woning loopt een monumentale trap in prefab beton. Deze leidt ons naar de voordeur. Enkele grote gepolierde betontegels (1.4m op 1.4m) lopen naar de voordeur. Deze liggen statisch in een lang en smal basalt grindvlak. Geen overbodige elementen, maar een perfecte harmonie tussen woning en omgeving. Rechts van de woning springt een volume uit het gebouw. Het ligt een stuk hoger en zweeft een stukje. Vanuit de living hebben ze zicht op deze sterk hellende tuin. Hier wou ik meer een kijktuin maken. Over de volledige breedte van het volume komen bleke keien in een hellend vlak. In de lengte van de tuin creëren verschillende haagvolumes voor een contract tussen hoog en laag en licht en donker. Achteraan is tussen de woning en de garage een binnentuin gemaakt. Ook hier is de woning heel sober en wouden we een minimalistische tuin creëren. Het was een zoektocht naar de pure eenvoud. Een strakke zwemvijver met betonnen rand in het verlengde van het zwevend volume, een houten terras in rechthoekige vorm, een rechthoekig gazon en een smalle grassenbeplanting voor de prachtige ruwe muur.

PDF: BEKIJK ARTIKEL IN CHIC GARDENS - TUINPASPOORT